Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Restauracja Copernicus Kraków

Restauracja Copernicus Kraków

Stoły nakryte białymi obrusami na dziedzińcu Restauracji Copernicus w Krakowie. Od góry zwisają zielone rośliny. Z tyłu widać balkony oraz duże przeszklone drzwi.
To powrót do takiej kuchni polskiej, o której wielu z nas zapomniało. Do bogactwa, które skrywają lasy, pasieki i rzeki. Dlatego w restauracji Copernicus przy ulicy Kanoniczej 16 znajdziecie polskie dania dworskie w nowoczesnej odsłonie, które wyczarował szef kuchni Marcin Filipkiewicz. Za swój talent otrzymał wyróżnienia: Talerz Michelin i trzy komplety sztućców Michelin 2020.

W Krakowie uchodzi za jeden z najlepszych adresów kulinarnych. Stołowały się w niej wybitne osobowości, między innymi George Bush czy książę Karol. Restauracja Copernicus mieści się w pięknej okolicy, niemalże u stóp Zamku Królewskiego na Wawelu, w pięknych wnętrzach zabytkowego hotelu. Renesansowe wnętrze z freskami jest jednak tylko dodatkiem do menu, które ma oczarować gości. Przywołać pamięć najlepszej polskiej kuchni, która bazowała na produktach z okolicznych rzek, lasów, pasiek i pól. Kuchnię lokalną, sezonową i wykwintną, która w rękach szefa kuchni zyskała nową odsłonę. W menu restauracji Copernicus nie brakuje grzybów, przepiórek, dziczyzny, raków czy szparagów. Znajdziecie w nim bulion z borowików, pieczoną kaczkę z panierką z razowego chleba, czy jelenia z topinamburem i gorczycą gotowaną w miodzie pitnym. Dania przypominają czasem kulinarne dzieła sztuki. Nie podziwiajcie ich jednak, ale spróbujcie.


Powiązane treści