Facebook link

Bacówka Wojciecha Komperdy Czorsztyn - Obiekt - VisitMalopolska

Powrót

Bacówka Wojciecha Komperdy Czorsztyn

Bacówka Wojciecha Komperdy Czorsztyn

Wędzone i niewędzone serki góralskie leżą poukładane na stole.
Wojciech Komperda to baca pełną piersią. W jego rodzinie bacowali ojciec i dziadek, a także… teść. – Chcąc nie chcąc, żeniąc się z moją kobietą, trzeba było pomyśleć o stadku – śmieje się gospodarz.

Bacówki z oryginalnymi owczymi przysmakami to nie tylko domena Podhala, ale i Pienin. A tutaj bacówkę w Czorsztynie prowadzi baca Wojciech Komperda. Ten powszechnie znany i szanowany góral swoje owce wypasaw Czorsztynie w Pienińskim Parku Narodowym, przy szlaku turystycznym na Trzy Korony. Stąd i każdy turysta przemierzający ten szlak może bez problemu i większego wysiłku odwiedzić tę bacówkę. Zazwyczaj baca Kompedra wypada stado owiec liczące ponad 800 sztuk i wtedy potrzebuje czterech juhasów, ale i sam nie ma lekko. Wstaje o 4 rano, ale jak powtarza, świat jest najpiękniejszy, gdy budzi się do snu. Jak robi się smakowity oscypek? – Dobrze, czysto i solidnie – mówi Komperda. Jego produkty smakował nawet Aleksander Kwaśniewski, były prezydent Polski, któremu baca zawiózł sery do pałacu prezydenckiego. Swoje oscypki promuje też na targach międzynarodowych, był m.in. w Turynie. Włosi byli zachwyceni. Decydując się na odwiedziny i zakupy na bacówce w Czorsztynie możemy być pewni, że zakupione owcze sery są świeże i wytworzone zgodnie z oryginalną recepturą. A przy okazji można poznać czarującego gospodarza – bacę, który gazduje właśnie w tej części Pienin.