Facebook link
Jesteś tutaj:
Powrót

Muzeum Oscypka Zakopane

Muzeum Oscypka Zakopane

proces powstawania oscypka, najpopularniejszego sera w Polsce

ul. Jagiellońska 28, 34-500 Zakopane Region turystyczny: Tatry i Podhale

tel. +48 888920506
Zakopiańskie Muzeum Oscypka to miejsce, gdzie na własne oczy można zobaczyć, jak powstaje najpopularniejszy z góralskich serów. Warto przypomnieć, że góralski oscypek jest wpisany na unijną listę produktów regionalnych, która chroni oryginalność tego owczego sera.

Muzeum Oscypka w Zakopanem zlokalizowane jest praktycznie w centrum miasta. To miejsce, gdzie przede wszystkim każdy chętny może poznać tajniki wytwarzania legendarnego owczego sera. Zdaniem ekspertów oscypek jest najbardziej znanym polskim produktem regionalnym w Polsce i na świecie. Znajduje się na unijnej liście produktów regionalnych. Dzięki temu prawnie chroniony jest jego kształt, a produkcja musi odbywać się zgodnie z ustaloną recepturą. Decyduje ona między innymi o zawartości mleka owczego w oscypku oraz o sposobie jego wytwarzania, czyli pucenia, a potem wędzenia. W Muzeum Oscypka prezentowane są wszystkie etapy jego produkcji zgodnie z tradycyjną recepturą. Doświadczeni górale opowiadają, skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, co to jest kosor, ferula czy pucenie. Wszyscy uczestnicy pokazów, pod czujnym okiem baców, mogę samodzielnie zrobić swój własny serek. Sklep przy muzeum oferuje najwyższej jakości oryginalne sery góralskie, pamiątki i rękodzieło.


Powiązane treści